FaQ

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna vi får

Hur ansöker man om körkortstillstånd?

Gå in på www.korkortsportalen.se E-tjänster -> Beställ blankett -> Välj ansökan Körkortstillstånd + Hälsodeklaration -> följ sedan instruktionerna. För Lastbil & Buss är det Körkortstillstånd + Läkarintyg.

Jag vill ta ett BE kort, måste jag ansöka om ett körkortstillstånd? jag har ju redan körkort…

Ja!, Ny behörighet nytt körkortstillstånd

Jag vill börja övningsköra med mitt barn, Hur går jag tillväga?

Först bokar vi in en handledarkurs, Både handledare och elev ska gå kursen (vart femte år) kursen är ett tillfälle på ca 3,5 timmar. Nu när kursen är inbokad så ska eleven ansöka om körkortstillstånd och handledaren ska ansöka om handledartillstånd. www.korkortsportalen.se blanketten heter: Ansökan handledarskap vid privat övningskörning. Blanketterna fylls i och eleven ska göra ett syntest. Syntest går att göra på trafikskolan under våra öppettider, ta med synintyget ni fått från transportstyrelsen. Blanketterna skickas sedan in till Transportstyrelsen. Trafikskolan registrerar via nätet att ni gått kursen och ni kommer då få hem ett intyg på att ni får köra med er elev. Körkortstillstånd och Handledartillstånd ska finnas med i bilen under övningskörning.

Jag har hört att de ska ändra reglerna för BE kort, vad är det som kommer att gälla?

www.korkortsportalen.se har de svarat på de flesta frågorna ni kan tänkas ha. klicka bara på länken ovan.

Jag vill ta det där nya B kortet (B96, utökad B-behörighet) Hur fungerar det?

Du ringer till trafikskolan och meddelar att du vill ta detta, vi kommer då att sätta upp dig på en lista och sedan boka dig på prov. När du får din bokningsbekräftelse så tar du kontakt med Masse 0709 22 33 76 för at boka in en körlektion. Ni kommer då att gå igenom allt inför ditt kommande prov. Tänk på att du måste ta foto på ett förarprovskontor INNAN du har din uppkörning. Annars kommer du inte att få köra upp.

Du behöver INTE ha körkortstillstånd och nej det är inget teoriprov, bara uppkörning.

Jag har en son/ dotter som snart fyller 15 år och vill ta ett sånt här AM kort, hur fungerar de?

Eleven får gå kursen när han/hon är 14 år & 9 månader. Först och främst ansöker eleven om körkortstillstånd, gör syntest och skickar in papper, (man har inte fått korkortstillstånd bara för att man har fått hem blanketter, de måste fyllas i och skickas tillbaka) man får då tillbaka ett körkortstillstånd från transportstyrelsen. Sedan hittar vi ett kursdatum som passar. Kursen kostar 4000: – i det ingår 1 dag teori, alla böcker, kod till dator, 4 timmar körning. Körningen bokas när körkortstillståndet kommit tillbaka. Eleven ringer då till trafikskolan för att boka in körning. Innan teoridagen är det bra om eleven kommer till trafikskolan om köper ut böckerna och koden till datorn, man gör då en delbetalning på 400: – och betalar resterande 3600:- vid kursstarten. Det är bra om eleven läser igenom böckerna och loggar in på datorn och kollar över frågorna. KODEN till datorn: www.centrala.nu -> Elevcentral -> Elevcentral -> Logga in med användarnamn och lösen -> Utbildning -> Välj först instuderingsfrågor -> klicka i ditt svar -> KLAR (= Rätta) -> framåt -> det är 288 st instuderingsfrågor som ska göras 1 gång! man kan ha 3 fel per dag, har man fler fel på en dag så kan man inte fortsätta. Nästa dag går man in och rättar de fel som gjordes dagen innan, och fortsätter. när man gjort 288 instuderingsfrågor är det 1 delprov, 3 repetitioner och 1 sluttest som ska göras. vardera på 70 frågor. 63 rätt för godkänt. När allt detta gjorts är eleven redo för prov. Har man då gått teoridagen, gjort grönt på ALLA frågor, kört 4 timmar. DÅ ringer man till trafikskolan så hjälper vi er att boka teoriprov. Är inte allt klart då bokar vi inte något prov!! LYCKA TILL!!

Jag har en son/ dotter som snart fyller 15 år och vill ta ett förarbevis för 30 moppe, hur fungerar de?

Eleven måste ha fyllt 14 år och 9 månader för att få gå kursen.

Det första man gör är att boka in sig på en teorikurs på trafikskolan. En dag 8:00-17:00, under den dagen går vi igenom all teori som eleverna behöver kunna för att klara sitt teoriprov.

När dagen är slut går man hem och börjar förbereda sig inför teoriprovet. med hjälp av KODEN till datorn: www.centrala.nu -> Elevcentral -> Elevcentral -> Logga in med användarnamn och lösen -> Utbildning -> Välj först instuderingsfrågor -> klicka i ditt svar -> KLAR (= Rätta) -> framåt -> det är 288 st instuderingsfrågor som ska göras 1 gång! man kan ha 3 fel per dag, har man fler fel på en dag så kan man inte fortsätta. Nästa dag går man in och rättar de fel som gjordes dagen innan, och fortsätter. när man gjort 288 instuderingsfrågor är det 1 delprov, 3 repetitioner och 1 sluttest som ska göras. vardera på 70 frågor. 63 rätt för godkänt. När allt detta gjorts är eleven redo för prov. När det är grönt på ALLA frågor ringer man till trafikskolan för att boka ett teoriprov.

Pris 1500:- i detta ingår: En dag teori, datakod (fri tillgång till frågor), förarbevis material, 1 uppskrivning.

om man behöver skriva om görs det tidigast 2 dagar efter första skrivningen till en kostnad av 200:-

Dela på...